Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Παιχνίδια Ρόλων και Στρατηγικής

Παιχνίδια Ρόλων και Στρατηγικής




Το να εξηγήσει κανείς τι σημαίνει ακριβώς ο όρος παιχνίδια ρόλων και στρατηγικής δεν είναι πολύ εύκολο. Όπως λένε και οι παίκτες των παιχνιδιών αυτών "αν δεν πάρεις μέρος σε ένα τέτοιο παιχνίδι, δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς τι συμβαίνει". Οπότε αν πραγματικά κάποιος ψήνεται για να μάθει, προτείνω να παίξει πρώτα. Έστω για μια φορά, δοκιμαστικά. Αν κολλήσει μετά ..χα χα δεν ξέρω. Πάντως για να δώσω κάποια "μερική" εξήγηση, θα πω για την σχέση που έχει η φανταστική λογοτεχνία με τα παιχνίδια ρόλων.
Πριν από ένα παιχνίδι γίνεται συζήτηση με τον Dungeon Master, αυτόν δηλαδή που εξιστορεί την ιστορία και ελέγχει το παιχνίδι. Αν οι κανόνες δηλαδή τηρούνται από τους παίκτες και τόσα πολλά άλλα. Και η συζήτηση έχει να κάνει με τον κόσμο στον οποίο θα διαδραματιστεί η ιστορία-το campaign. Με επεξήγηση των κανόνων του D.M και θέματα τεχνικής φύσης.

Οι παίκτες του παιχνιδιού με οδηγούς βιβλία κανόνων και πάντα την βοήθεια έμπειρων παικτών και κυρίως του D.M φτιάχνουνε έναν χαρακτήρα, του δίνουνε την μορφή και τα χαρακτηριστικά, που επιθυμούνε. Ουσιαστικά τον χαρακτήρα αυτό θα τον υποδύονται. Μέσα στο παιχνίδι δεν θα είναι ο εαυτός τους, μα ο χαρακτήρας που δημιουργήσανε. Έχει μεγάλη σημασία η υποκριτική ικανότητα, πολλοί δεν δίνουν σημασία σε αυτό, αλλά είναι βασικό για να υπάρχει το απόλυτο αίσθημα της πραγματικότητας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Τα ζάρια που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια ρόλων είναι διαφορετικά από τα καθιερωμένα. Ποικίλουν, ανάλογα με το παιχνίδι. όπως και η χρήση τους. Για τα ζάρια θα πω πως είναι οι ρυθμιστές της ροής του παιχνιδιού. Με την βοήθειά τους κυλάει ολόκληρο το παιχνίδι. Άλλωστε δεν θα ήτανε παιχνίδι, θα ήτανε παράλληλη πραγματικότητα.
Στα παιχνίδια ρόλων πολλές φορές γίνεται η χρήση μινιατούρων και σκηνικών με σκοπό να γίνεται κατανοητή η θέση των παικτών μέσα στο παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια των μαχών κατά κύριο λόγω. Ώστε να μπορούν να στηθούν διάφορες στρατηγικές μάχης.
Πάντως εγώ θα πρότεινα αντι να ψάχνετε για πληροφορίες για τα παιχνίδια ρόλων, να κάνετε χαρακτήρες και να ζήσετε την εμπειρία παίζοντας.


κείμενο: Σιάββας Δημήτριος